De juiste garagedeur kiezen

Garagedeuren zijn verkrijgbaar in vele maten en soorten. Welke het beste voor jou geschikt is, is afhankelijk van een aantal zaken zoals persoonlijke wensen en wat er bij je thuis mogelijk is.

Een aantal voorbeelden van garagedeuren


Deuren voor garages zijn in allerlei maten en vormen verkrijgbaar. Een aantal modellen zijn erg populair. We bespreken ze in onderstaand alinea’s.

Sectionaaldeurklassieke-kanteldeur


Een sectionaaldeur typeert zich door niet open te slaan naar buiten. Hierdoor kan de ruimte voor de garage optimaal gebruikt worden. Door middel van een aandrijvingsysteem rolt de deur als het ware omhoog via een rails tegen het plafond van de garage.

Openslaande garagedeur


Zoals de naam al zegt, slaan deze deuren naar buiten open. Voordeel van deze deur is dat je één van de twee deuren open kunt maken, zodat je er bijvoorbeeld snel met de fiets uit kunt.

Kanteldeur


Dit is waarschijnlijk de bekendste van de deuren voor garages. Deze deur kantelt omhoog en kan met de hand of met een elektrische bediening worden bediend.

Roldeur


Garage roldeuren omhoog net zoals de sectionaaldeur. Een groot verschil is dat de deur niet in een horizontale positie onder het plafon komt te hangen. In plaats daarvan wordt de gehele deur opgerold, recht boven de opening van de garage. Een groot voordeel is dat het hele plafond leeg blijft en er geen rails geïnstalleerd hoeft te worden. 



Inbraak preventie


Er zijn standaarden ontwikkeld waar de deuren aan moeten voldoen. Helaas is dit niet altijd genoeg om boeven buiten de deur te houden. Toch kun je met een aantal maatregelen de kans op een inbraak een stuk verkleinen. Wat inbrekers bijvoorbeeld afschrikt, is een lichtsensor. Zodra iemand voor je garage staat zal er dan fel wit licht branden. Deze mogelijkheid is ook te combineren met een camera voor extra veiligheid. Ook is de installatie van een alarm aan te raden.



Kindveiligheid


Vanwege een standaard norm zijn vrijwel alle deuren tegenwoordig uitgerust met verschillende veiligheidsvoorzieningen. Denk hierbij aan een vingerknelbeveiliging en een val- en optilbeveiliging. 



Onderhoud aan deuren voor garages


Het laatste punt dat we in dit artikel bespreken zijn de onderdelen waarmee de garagedeur functioneert. Garagedeur onderdelen zijn altijd in beweging en hebben onderhoud nodig. Je kunt een onderhoudscontract afsluiten of het onderhoud zelf uitvoeren. Probeer dit elke 6 maanden te doen en smeer dan alle assen en lagers van de looprol met in. Loop rustig het hele systeem na of je tekens van grote slijtage kunt bespeuren. Als je ergens ziet dat de garagedeur onderdelen beginnen te slijten vervang ze dan meteen. Let daarbij wel op dat je weet waar je mee bezig bent en hoe je te werk dient te gaan, anders is kunnen er ongelukken gebeuren. Kom je er dus niet uit? Dan is het verstandig om het onderhoud niet zelf uit te voeren en een monteur in te schakelen om de klus voor je uit te laten voeren.