De verschillenede soorten ledverlichting

led noodlamp

Ledlampen zijn bij aanschaf weliswaar niet goedkoop, maar daar staat tegenover dat ze heel energiezuinig zijn en een zeer lange levensduur hebben. Daarmee win je de hogere prijs terug en ben je bovendien duurzaam bezig. Er zijn nog andere eigenschappen van ledverlichting die belangrijk zijn. Daar gaan we het nu eerst over hebben, omdat die relevant zijn voor de rest van dit artikel. We zullen afsluiten met het noemen van diverse soorten ledlampen en vier ervan wat uitlichten

led noodlamp

Eigenschappen van ledverlichting

We noemden al dat ledverlichting weinig stroom verbruikt en heel lang meegaat. Ledverlichting verbruikt zo weinig stroom, omdat die niet echt warm wordt. Bij gloeilampen gaat veel energie verloren door warmteverlies. Voor een ledlamp worden doorgaans diverse leds gebruikt. Leds kunnen verschillende kleuren uitstralen. Het zijn kleine elektronische componenten, die op een lage voedingsspanning werken. Daarom is een omzetting nodig van 230 volt naar die lagere spanning. 

Fittingen

Een ledlamp is niet gebonden aan een bepaald type fitting. Die kan in principe elk bestaand type fitting hebben, zoals een E27, een E14, een GU10 et cetera.

Lampvormen

Omdat leds klein zijn, kunnen er eenvoudig lampen met allerlei vormen mee worden gemaakt. Voor de meerderheid van de traditionele lampvormen bestaat er wel een ledversie. Maar andere vormen zijn ook heel goed mogelijk.

Soorten ledlampen

Leds worden in vele soorten lampen gebruikt. Ledlampen die er uit zien als gloeilampen, die dimbaar of niet dimbaar zijn, spots, bouwlampen, kweeklampen, tl-lampen, panelen, buitenlampen, zaklampen, kerstverlichting, strips en noodlampen. Spots zijn er zowel voor in- als opbouw. Een voornaam voordeel is dat een ledspot niet erg warm wordt. Zolang de trafo zich ergens binnen bevindt, kunnen ledlampen zonder risico buitenshuis worden gebruikt. Om dezelfde reden zijn ledstrips op vele manieren in te zetten. Je kunt ze op lengte knippen en zonder een kans op elektrische schokken aanraken. Vanwege de zuinigheid en betrouwbaarheid is een led noodlamp een goede keuze. Verhoudinggewijs heeft een led noodlamp aan een veel kleinere batterij voldoende dan andere soorten noodlampen.