Een snelle gids over cedar hout

De Western Red Cedar is de grootste boom in de Cypress-familie. In zijn oorspronkelijke habitat kan hij wel 60 meter lang worden en honderden, en zelfs duizenden jaren oud worden. Cedar hout is een van de gemakkelijkste houtsoorten om mee te werken. In Nederland kan je vooral Western Red Cedar krijgen. Het is een duurzame houtsoort, die alle weersomstandigheden in ons land trotseert en het cedar hout is bestand tegen rotten wegens zijn hoog tanine gehalte. Prima hout dus voor het maken van buitentuinstructuren als je op zoek bent naar iets dat kosteneffectiever is dan bijvoorbeeld eik. Een andere bijzonderheid van hout is het vermogen om beits van het beste op te nemen en vast te houden zonder verkleuring.

De afkomst van Western Red Cedar-hout

Hout van de Western Red Cedar wordt tegenwoordig veel gebruikt in de bouw. Het wordt gewaardeerd om zowel zijn duurzaamheid als zijn relatief lichte gewicht. Deze Noord-Amerikaanse naaldhoutsoort groeit veelvuldig langs vochtige kustbossen. Het hout bevat een chemische stof genaamd thujaplicine. Dit is een van de redenen waarom het hout vaak bestand is tegen bederf. De geur die het hout verspreidt wordt door velen erg aangenaam bevonden en wordt zelfs in etherische oliën gebruikt.

Zijn typische kleur

Vers gekapt vertoont het kernhout vaak een duidelijke variatie in kleur dat vanaf het midden van het blok donker chocoladebruin kan zijn, overgaand in zalmroze dichter bij het spinthout, of het hout kan afwisselend donkere en lichte zones hebben. Na droging krijgt het hout een uniforme roodbruine tint, maar na langdurige blootstelling aan het weer gaat de kleur verloren en wordt het hout zilvergrijs. Het verweerde uiterlijk wordt soms met opzet gezocht. Let wel, door zijn hoog tanine gehalte bevat cedar hout corrosieveroorzakende stoffen die sterk reageren met bepaalde metalen. Dat is belangrijk bij de keuze van schroeven en spijkers, indien je geen blauwgrijze vlekken wilt.