Goedkope keuken kopen – beweeg met je budget

Je weet dat wanneer je op jacht gaat naar een budgetkeuken, dat je twee dingen los moet laten. De eerste is mooi want dat is de prijs. Je kunt alles wat je duur vindt, terzijde schuiven. Voor een keuken is dan 10.000 euro veel te duur. Het tweede dat je loslaat is apparatuur in die keuken. Een kraan waar je kokend water uit haalt is bijna nooit aanwezig in een keuken van 3.000 euro. En ook een stoomoven ontbreekt als je een goedkope keuken kopen gaat. Gebruik je zulke apparaten toch niet of nauwelijks? Dan mis je ze ook niet.

Facturen, facturen

Een goedkope keuken is meer dan de opstelling van een serie kastjes. Zo’n inbouwkeuken is wel het duurste maar toch slechts één van de bestanddelen van je nieuwe goedkope keuken. Want het prijskaartje van de inbouwkeuken telt ook verder op. Als een aannemer je oude keuken weg moet breken, volgt daar ook een factuur van. Gaat hij of een ander de nieuwe keuken monteren en aansluiten op de nutsvoorzieningen? Dan valt er weer een rekening op je deurmat. Komen er specialisten voor gas-, water- en elektra-aansluitingen? Wederom een nota.

Alle kostenposten bij elkaar bij goedkope keuken kopen

Ook een goedkope keuken kopen betekent dat je met vier uitgavenposten te maken krijgt. En drie van die posten bepalen uiteindelijk wat je inbouwkeuken zelf mag kosten. Laten we eens uitgaan van een fictief budget van 4.000 euro. Dat is het maximum wat je kwijt zou willen aan een goedkope keuken. Dit budget valt dan uiteen in vier soorten uitgaven:

• Demontage en afvoer van oude keuken: 200 euro (5% van budget)

• Montage van nieuwe keuken: 600 euro (15% van budget)

• Energie-aansluitingen: 400 euro (10% van budget)

• Aanschaf nieuwe keuken: 2.800 euro (70% van budget)

Bereken je mogelijkheden als je een goedkope keuken kopen gaat

Je budget van 4.000 euro is dus toereikend voor maar een goedkope keuken van 2.800 euro. Dat soort keukens zijn er wel maar een veel interessanter segment beweegt tussen de 3.200 en 3.600 euro. Als je nu (met vrienden of familieleden) zelf de oude keuken demonteert en naar de stort brengt, bespaar je 200 euro. Ben je ook handig genoeg om met anderen de nieuwe keuken te monteren, dan heb je nog eens 600 euro bespaard. Leidingwerk en andere energie-aansluitingen vergen vaak vakkennis, maar wellicht heb je een neef of oom die toevallig elektricien is. In elk geval kun je zelf zomaar 800 euro besparen. Je aanschafbudget gaat dan van 2.800 naar 3.600 euro. Zodat je veel meer keuze krijgt in keukenmodellen.

Waar op letten als je een goedkope keuken wilt

Ga je een goedkope keuken kopen? Let dan op een paar zaken. Is de minimale dikte van het plaatmateriaal wel 16 mm of meer? Minder betekent dat de keukenscharnieren snel los kunnen raken. Ziet je dat de zijkanten van de kasten afgewerkt zijn met papieren fineerbandjes. Geen goed idee, vraag dus altijd of de randen afgewerkt zijn met ABS -kantenband. De poten dienen verstelbaar te zijn. Voor de laden moet een softclose systeem toegepast zijn. Het aanrechtblad mag van kunststof zijn maar veel liever multiplex dan spaanplaat.