Hoe ontwerp je de ideale badkamer?

verwarmde badkamerspiegel

Ga je voor het eerst een nieuwe badkamer ontwerpen en weet je niet waar je moet beginnen? In dit artikel zetten we alles voor je op een rijtje waar je aan moet denken bij het maken van het perfecte badkamerontwerp. Het maakt niet uit of je een geheel nieuwe badkamer gaat creëren of je oude badkamer gaat renoveren: met deze tips kun je alle kanten op!

Budget

Voordat je begint aan het ontwerp is het goed om te weten wat je maximaal kan uitgeven aan de badkamer. Het bepalen van je budget bepaalt voor een groot deel je ontwerp en helpt je om te bepalen wat de belangrijkste elementen van de badkamer zullen zijn.

verwarmde badkamerspiegel

Prioriteiten stellen

Nadat je hebt bepaald wat je budget is, moet je je gaan bedenken wat je echt nodig hebt. Bij een beperkt budget zal dit een belangrijke stap zijn. Wil je graag een groot bad, maar heb je een kleine badkamerruimte? Dan kan het verstandiger zijn om daarvoor in de plaats te kiezen voor wat je echt nodig hebt, zoals een douchecabine en een toilet. Een verwarmde badkamerspiegel kan een betere optie zijn dan een radiator omdat deze minder ruimte in beslag neemt.

Inspiratie zoeken

Wanneer je nog geen duidelijk idee hebt welke ontwerpen en stijlen bij je passen, kun je op zoek gaan naar inspiratie. Kijk bijvoorbeeld in showrooms, tijdschriften of in badkamers van familie en vrienden.

Maak een plattegrond

Nu je hebt besloten welke elementen je in de badkamer daadwerkelijk nodig hebt, is het tijd om een lay-out te maken van de nieuwe badkamer. Ga je de oude badkamer renoveren? Dan is het misschien niet nodig om het bad, de douche of het toilet te verplaatsen. Houd hierbij je budget in gedachten, want het verplaatsen van grote elementen brengt kosten met zich mee. Bij het bouwen van een nieuwe badkamer moet je je inbeelden hoe deze badkamer zal zijn wanneer deze in gebruik is. Houd het praktisch: zorg er voor dat de badkamerdeur makkelijk open kan en er niet te veel elementen in de badkamer gebouwd worden.

Ventilatie

Slechte ventilatie in de badkamer zorgt voor vochtproblemen en uiteindelijk een opeenhoping van schimmel. Een simpele en effectieve manier om voor genoeg ventilatie te zorgen, is om een dakraam te installeren dat geopend kan worden. Een verwarmde badkamerspiegel kan daarbij een hoop vochtproblemen voorkomen in de badkamer.

Opslag

Opbergruimte is een belangrijke overweging voor je nieuwe badkamer. Als het mogelijk is, kies dan voor afgesloten kastjes. Planken met losse spullen zien er niet fraai uit en zijn bovendien onhandig omdat spullen er makkelijk af vallen.

Vloeropties

De meest gekozen vloeroptie voor badkamers is de tegelvloer. Vloeren van vinyl, natuursteen of samengesteld hout of laminaat zijn echter ook geschikte opties. Welke vloer je ook kiest, let er op dat deze geen vocht doorlaat en een antislip laag heeft.