Lijsten kopen en zo je afbeeldingen fraai afwerken

Zonder een passende lijst oogt je portret of kunstwerk aan de wand veel minder mooi. Hang maar eens een foto of een tekening aan je muur zonder dat je die hebt ingelijst. Je hoeft niet lang te wachten voordat de randen en de hoeken van het papier beginnen te krullen. Dat heeft onder andere te maken met je verwarming. Heb je je afbeeldingen nu netjes ingelijst, dan blijven ze mooi strak. Lijsten kopen voor je kunst aan de muur zorgt er dus voor dat een ets, een foto of een aquarel mooi strak blijft. Lijsten met glas beschermen je waardevolle kunst ook tegen stof en andere ongerechtigheden. Bovendien wordt dat wat je ophangt, juist met een lijst helemaal ‘af’. En dan gaat het niet alleen maar om platte papieren voorstellingen. Het is ook heel goed mogelijk om driedimensionale zaken in een lijst te zetten. Zoals bijvoorbeeld twee grappige klompjes. 

Lijsten kopen die je interieurstijl versterken

Anders dan in de 18e eeuw, vallen lijsten tegenwoordig niet meteen meer op. Dat was vroeger anders met die vergulde zware en vooral brede barok- en rococolijsten. Dat waren kunstwerken op zichzelf. Tegenwoordig heeft een lijst een meer dienende functie. Er zijn wel veel verschillende soorten en kleuren. Zo kun je je lijsten afstemmen op je eigen interieurstijl. In een klassiek interieur passen zware, enigszins versierde lijsten goed. Heb je thuis een industriële woonstijl? Dan doen zwarte vrij dunne lijsten het uitstekend. 

Lijsten kopen voor wisselende afbeeldingen

Voordat je lijsten kopen gaat, heb je natuurlijk in gedachten wat je aan je wand wilt hebben. Lijsten moeten niet alleen passen bij je woonstijl maar ook geen afbreuk doen aan dat wat je wilt inlijsten. Zo ziet een posterlijst er anders uit dan een sierlijst voor etsen. Ben je geneigd om de paar maanden een andere voorstelling aan de muur te willen? Dan is een wissellijst een uitstekend idee. Met zo’n lijst heb je in een ommezien een nieuwe afbeelding aan de wand.

Ruimte voor het passe-partout

Naast het type lijst is ook de maat nogal bepalend. Een voorbeeld: je wilt een paar fotolijsten. Die zijn op voorraad in nogal wat standaardmaten. Die lopen vanaf een centimeter of 6 tot wel anderhalve meter. Die maten hoeven niet gelijk te zijn met de foto of het kunstwerk dat je wilt ophangen. Vaak wordt gebruik gemaakt van een passe-partout waarbinnen de afbeelding dan pronkt. Zo’n passe-partout kun je heel groot maken, met dan een kleine uitsnede voor je afbeelding. De foto of het kunstwerk komt dan in een groot (crème)wit vlak terecht en gaat er daardoor chiquer uitzien. Je koopt dan dus een grote lijst uiteindelijk voor een afbeelding die vele malen kleiner is dan de lijst zelf. 

Materiaal en hoofdvorm van de lijst

De grootte van de lijst is dus een ding, de uitvoering zelf ook (dik, dun, geribbeld, versierd) maar ook over het materiaal van de lijst dient nagedacht. Ga je lijsten kopen van composietmateriaal? Ideaal voor in de woonkeuken. Of wil je een portret in een houten fotolijst vatten? Kan leuk staan in je toilet. Tot slot is ook de hoofdvorm iets om over na te denken. Sommige afbeeldingen doen het mooi in een ovale lijst en soms werkt een ronde lijst juist beter uit.Verno.com: voor al jouw lijsten!