Stoelwielen kopen? Houd hier rekening mee.

stoelwielen

Bij het kopen van een stoel heb je vaak veel keuze. Niet alleen uit de soort en kleur bekleding, maar ook wat betreft de poot. Bovendien is het mogelijk om voor stoelwielen te gaan. Deze zijn eventueel ook los verkrijgbaar om zodoende onder een bestaande poot met stoel te bevestigen. Je leest er in dit artikel meer over.

stoelwielen

De juiste stoelwielen

Het lijkt misschien zo makkelijk, de keuze voor een bepaald type wielen, maar er komt toch net even wat meer bij kijken. Zo zijn er verschillende soorten wielen en ook elke soort komt weer in diverse varianten. Waar moet je nu dan precies op letten?

 • Type vloer
  Als eerste is het belangrijk om te kijken voor welke vloer de wielen geschikt moeten zijn. Heb je een harde vloer? Kies dan zachte wielen. Heb je een zachte vloer, dan is het juist andersom en heb je dus harde wielen nodig.
 • Draagvermogen
  Vervolgens dien je goed te kijken naar het draagvermogen. Dit staat altijd aangegeven en geldt per wiel. Door het juiste gewicht te kiezen, voorkom je dat de wielen kapot gaan, omdat ze overbelast zijn. Kleine wieltjes zullen een lager draagvermogen hebben dan wieltjes van groter formaat.
 • Draaibaar
  Het beste is om te gaan voor wielen die kunnen draaien: de zogeheten zwenkwielen. Dit vergemakkelijkt het verplaatsen van je stoel in elke gewenste richting.
 • Materiaal
  Tot slot heb je nog het materiaal waar je naar moet kijken. Je hebt veelal de keuze uit kogelwielen van rubber en stoelwielen die transparant zijn. Kijk waar jouw voorkeur naar uit gaat. Beide zijn stevig en slijtvast.

Het onderhoud

Voor welke wielen je ook gaat, het is belangrijk om te zorgen dat je ze goed schoonhoudt. Niet alleen voorkom je op deze manier dat de wielen minder goed zullen draaien (er komt immers stof en vuil tussen te zitten), maar ook kun je makkelijker beschadigingen krijgen aan de vloer en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Regelmatig even een poetsbeurt kan dit beide voorkomen.