Verschil tussen witte en bruine pellets

bruine pellets

Het lijdt geen twijfel dat pelletkachels een van de meest efficiënte manieren zijn om uw huis te verwarmen. Ze gebruiken een goedkope brandstof en de uitstoot is vaak minder dan 1 gram per uur. Ze zijn een uitstekende methode om een ​​kamer of zelfs een heel huis voor veel minder te verwarmen dan wanneer u gas of elektriciteit gebruikt voor verwarming. Als je naar houtpellets kijkt, lijken ze qua uiterlijk op konijnenvoer.

Premium houtpellets voor brandstof

Er zijn verschillende soorten houtpellets die als brandstof worden gebruikt. De hoogste standaard pellets en vaak duurder zijn premium houtpellets. Deze worden meestal geproduceerd uit het zaagselafval dat wordt geproduceerd bij de houtproductie. Ze produceren as onder de 0,5%.

Alleen bepaalde materialen kunnen worden gebruikt om premium houtpellets te produceren. Het meest gebruikte houtsoorten zijn bijvoorbeeld sparren, grenen of eiken. Het hout mag ook weinig of geen schors bevatten, aangezien schors het as percentage van de pellets zal verhogen tot boven de limiet die aanvaardbaar is om de pellets premium grade te noemen.

bruine pellets

Wat is het verschil tussen witte en bruine pelletkorrels?

Het verschil is eenvoudig: bruine pellets worden vervaardigd uit donkere, harde boomsoorten en bevatten ook hars, zoals eik. Witte pellets danken hun kleur aan de zachte houtsoorten die worden gebruikt zoals den of es.

En er zijn nog enkele subtiele voor- of nadelen:

  • Bruine pellets hebben een hogere dichtheid waardoor ze langer branden.
  • Qua prijs zijn witte pellets iets duurder.
  • Bruine pellets bevatten chloorgas die op de duur wel aanslag geeft op de kachel.
  • Witte pellets bevatten geen boomschors en zijn dus ‘properder’ voor de kachel.

Maar de grootste conclusie blijft dat de kwaliteit van de houtsoort primeert.

Er worden namelijk ook merken verdeeld die, ongeacht hun kleur, toch wat troep zoals plastic of zaagsel verwerken. Hierdoor blijft er veel stof in de pelletkachel achter.

Hier geldt zeker de regel: goedkoop is zeker niet voordelig!