Wat is een mdf plaat?

mdf plaat

MDF (Medium Density Fibreboard) is plaatmateriaal bestaande uit kleine houtvezels die samen worden geperst tot een plaat. Als bindmiddel wordt hars gebruikt. De platen zijn geliefd voor vele toepassingen. Onderstaand schrijven geeft hier meer informatie over.

De opbouw en eigenschappen van MDF plaat

MDF bestaat uit kleine houtvezels en deze worden onder hoge druk samengeperst. In dit proces wordt hars gebruikt om de plaat zijn stevigheid te geven. Het hars zorgt er tevens voor dat de platen een gladde afwerking bezitten.

De houtvezels zorgen ervoor dat de platen voorzien zijn van andere eigenschappen dan massief hout. MDF heeft de goede eigenschap niet te splinteren en het is eenvoudig in iedere vorm te zagen en te frezen. De platen trekken niet krom, terwijl andere platen dit wel sneller doen. MDF platen die niet behandeld zijn mogen niet in een vochtige ruimte geplaatst worden. Voor een mooi resultaat wordt een grondlaag aangebracht voordat het schilderwerk gaat beginnen.

mdf plaat

Soorten MDF platen

Een MDF plaat is in diverse soorten, kleuren en varianten verkrijgbaar. Door tijdens het productieproces diverse stoffen zoals bepaalde lijm of harssoorten toe te voegen ontstaat een plaat met een andere kwaliteiten.

Lakdragend en Gegrond MDF platen, mogen zonder voorbehandeling geschilderd worden. Lakdragend MDF heeft een laag bestaande uit folie en deze is vaak wit en glad. Gegrond MDF bezit geen folie en beschikt over een laagje grondverf.

MDF platen met vochtwerende eigenschappen hebben een groene kern. Ze zijn toepasbaar binnenshuis. Heeft de plaat een donkerbruine kern? Dan is deze toe te passen buiten het huis en deze kan extreme weersomstandigheden trotseren.

Ten slotte zijn er MDF platen die brandvertragend zijn en deze zijn te herkennen aan een kern met een oranje rode kleur. De platen zorgen ervoor dat vlammen niet verder worden verspreid.

Ook zijn er met het oog op het milieu, platen verkrijgbaar waarbij minder formaldehyde is gebruikt. Deze soort staat bekend onder een ecologische soort MDF plaat.